Ketahui Cara Penyebaran Penyakit MERS

, Jakarta - Penyakit MERS merebak dari rembesan pernafasan orang yang dijangkiti, melalui batuk. Sindrom pernafasan timur tengah (MERS) adalah penyakit pernafasan virus yang disebabkan oleh koronavirus ( coronavirus sindrom pernafasan timur tengah atau MERS-CoV) yang pertama kali dikenal pasti di Arab Saudi pada tahun 2012. Koronavirus adalah keluarga besar virus yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia, mulai dari selesema biasa hingga sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS).

Virus MERS ditularkan terutama dari haiwan ke manusia, tetapi penularan dari manusia ke manusia juga mungkin. MERS-CoV adalah virus zoonosis , bermaksud bahawa ia ditularkan antara haiwan dan manusia. Bukti saintifik menunjukkan bahawa orang dijangkiti melalui hubungan langsung atau tidak langsung dengan unta dromedari yang dijangkiti.

Baca juga: Ini adalah 7 fakta mengenai penyakit MERS

Virus MERS (bergaya sebagai MERS-CoV) telah dikenal pasti pada unta dromedari di beberapa negara, termasuk Mesir, Oman, Qatar, dan Arab Saudi. Terdapat bukti lebih lanjut yang menunjukkan bahawa MERS-CoV tersebar luas di unta dromedari di Timur Tengah, Afrika, dan bahagian Asia Selatan. Ada kemungkinan bahawa takungan haiwan lain ada, tetapi kambing, lembu, domba, kerbau, babi, dan burung liar telah diuji untuk MERS-CoV dan virus itu belum ditemukan.

Penggunaan MERS

MERS-CoV tidak mudah dipindahkan antara orang, kecuali jika ada hubungan dekat, seperti memberikan perawatan klinikal kepada orang yang dijangkiti tanpa langkah kebersihan yang ketat. Penularan dari orang ke orang telah terhad sehingga kini dan telah dikenal pasti di antara ahli keluarga, pesakit, dan pekerja penjagaan kesihatan. Walaupun kebanyakan kes MERS yang dilaporkan hingga kini telah berlaku di tempat penjagaan kesihatan, setakat ini tidak ada penularan manusia ke manusia yang didokumentasikan di mana saja di dunia.

Kes MERS yang biasa, termasuk demam, batuk, dan / atau sesak nafas. Pneumonia adalah perkara biasa, tetapi beberapa orang yang dijangkiti virus MERS dilaporkan tidak bergejala. Gejala gastrointestinal, termasuk cirit-birit, juga telah dilaporkan. Kes MERS yang teruk boleh merangkumi kegagalan pernafasan yang memerlukan pengudaraan mekanikal dan sokongan di unit rawatan rapi.

Baca juga: Penghantaran MERS Boleh Berlaku Dengan Cara ini

Sebilangan pesakit mengalami kegagalan organ, terutamanya ginjal, atau kejutan septik. Virus ini nampaknya menyebabkan penyakit yang lebih parah pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, orang tua, dan orang dengan penyakit kronik, seperti penyakit ginjal, diabetes, barah, dan penyakit paru-paru kronik.

Angka kematian bagi orang dengan virus MERS adalah sekitar 35 peratus, bahkan mungkin lebih tinggi. Ini sangat mungkin berlaku kerana kes ringan mungkin terlewat oleh sistem pengawasan yang ada.

Adalah tidak selalu mungkin untuk mengenal pasti seseorang yang dijangkiti virus MERS, kerana gejala awal penyakit ini tidak spesifik dan sering disalah anggap sebagai penyakit pernafasan lain. Atas sebab ini, semua kemudahan penjagaan kesihatan harus mempunyai amalan pencegahan dan kawalan jangkitan standard.

Juga penting untuk menyiasat sejarah perjalanan orang yang mengalami jangkitan pernafasan. Ini untuk mengetahui sama ada mereka baru-baru ini mengunjungi negara-negara dengan peredaran MERS-CoV yang aktif atau pernah berhubung dengan unta dromedari.

Bava juga: Bahaya MERS Yang Menyerang Wanita Hamil

Sekiranya anda mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti MERS-CoV dalam 14 hari terakhir tanpa menggunakan langkah berjaga-jaga kawalan jangkitan yang disyorkan, anda harus menghubungi penyedia penjagaan kesihatan anda untuk penilaian.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana MERS dihantar, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .