Kenali Sindrom Geriatrik yang Mudah Dihentam Menyerang Orang Tua

“Tubuh yang mudah jatuh sakit, tidak lincah seperti orang muda, dan berkurangnya kemampuan mengingat, adalah beberapa keluhan kesihatan yang sering dialami oleh orang tua. Dalam dunia perubatan, kumpulan aduan ini dikenali sebagai sindrom geriatrik.

Jakarta - Umur yang tidak lagi muda menjadikan orang tua sering mengalami pelbagai keluhan kesihatan. Dalam kebanyakan kes, aduan ini berlaku akibat pengumpulan gaya hidup tidak sihat yang telah dijalani selama bertahun-tahun sejak usia muda.

Aduan kesihatan yang timbul pada usia tua dikenali sebagai sindrom geriatrik. Pelbagai keluhan, baik fizikal dan psikologi, yang dialami mempengaruhi kualiti hidup warga tua. Ketahui lebih lanjut mengenai sindrom geriatrik dalam perbincangan berikut!

Baca juga: Ketahui mengenai Sindrom Geriatrik yang Menyasarkan Warga Emas

Memahami Sindrom Geriatrik pada Warga Emas

Sindrom geriatrik adalah rangkaian keadaan perubatan yang dialami oleh orang tua. Sebilangan keadaan ini akan memberi kesan kepada penurunan kualiti hidup, bahkan risiko kehilangan nyawa seseorang.

Pada awal kemunculannya, sindrom geriatrik akan dicirikan oleh sejumlah masalah kesihatan, seperti gangguan fungsi kognitif, gangguan mobiliti, dan mengalami gangguan dalam menjalankan aktiviti harian. Berikut adalah beberapa aduan yang dialami ketika menghidapi sindrom geriatrik:

  • Berkurangnya kemampuan bergerak, kerana sedikit aktiviti. Ini menyebabkan fungsi fizikal badan merosot.
  • Keseimbangan terjejas disebabkan oleh gangguan penglihatan atau sensor motor. Keadaan ini boleh membuat orang tua mengalami patah tulang, kegelisahan, atau bahkan kemurungan.
  • Ketidakupayaan pundi kencing menahan air kencing, sehingga mereka sering membasahi tempat tidur.
  • Mengalami penurunan ingatan, penurunan fungsi kognitif, perubahan tingkah laku, dan fungsi otak lain. Ini berlaku kerana proses penuaan semula jadi akan mempengaruhi aktiviti harian mereka.
  • Mengalami kekeliruan akut yang dicirikan oleh kegelisahan, ketakutan, ucapan yang tidak jelas, dan kesukaran untuk fokus. Keadaan ini, yang disebut delirium, disebabkan oleh gangguan metabolik di otak.
  • Menarik diri dari persekitaran kerana anda merasa tertekan, sendirian, atau berkurangnya kemampuan fizikal.

Baca juga: Ini adalah jenis penyakit yang termasuk dalam Jabatan Geriatrik

Faktor Yang Menyebabkan

Sindrom geriatrik timbul kerana banyak faktor pencetus, termasuk:

  • Berusia.
  • Mempunyai gangguan fungsi kognitif.
  • Mempunyai masalah pergerakan.
  • Menderita gangguan dalam menjalankan aktiviti harian.

Pelbagai aduan kesihatan yang dialami oleh orang tua boleh terjadi seiring bertambahnya usia kerana proses penuaan sel organ atau sistem imun yang lemah.

Namun, walaupun mereka dapat terjadi seiring bertambahnya usia, pelbagai keadaan ini dapat dikendalikan dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, sehingga kualiti hidup orang tua akan bertambah baik.

Bagi seseorang yang berumur lebih dari 55 tahun, pemeriksaan keseluruhan harus dilakukan dua kali setahun. Sekiranya terdapat warga tua di dekatnya, seperti ibu bapa atau datuk nenek anda, anda boleh menolong mereka dengan mengenali simptom dan bertanya kepada doktor di aplikasi mengenai sebarang prosedur yang perlu dipatuhi.

Bukan hanya menjalani pemeriksaan rutin secara keseluruhan, anda juga dapat mengambil beberapa langkah untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Antaranya ialah makan makanan berkhasiat seimbang yang sihat, kerap bersenam, minum banyak air, cukup tidur, dan mengambil vitamin atau makanan tambahan yang menyokong kesihatan anda.

Baca juga: Warga Emas Mesti Berkala ke Geriatrics untuk Tetap Cergas

Selain faktor genetik dan proses penuaan semula jadi, faktor persekitaran dan status ekonomi juga mempengaruhi masalah kesihatan pada orang tua. Faktor persekitaran dan status sosial akan mempengaruhi pelaksanaan gaya hidup sihat, seperti makan makanan yang seimbang, persekitaran yang bersih, tidak merokok, dan bersenam secara teratur.

Sindrom geriatrik menyebabkan warga tua mengalami penurunan kemampuan fizikal dan mental. Perhatikan orang di sekitar anda, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut agar mereka mempunyai kualiti hidup yang tersisa dan mengelakkan penyakit berbahaya.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Diakses pada tahun 2021. Penuaan dan Kesihatan.
Healthinaging.org. Diakses pada 2021. Panduan untuk Sindrom Geriatrik: Keadaan Perubatan yang Biasa dan Selalunya Berkaitan pada Orang Dewasa yang Lebih tua.