Pemeriksaan Fizikal Yang Boleh Mendiagnosis Kanser

Pemeriksaan fizikal boleh menjadi salah satu pemeriksaan awal untuk diagnosis barah. Pemeriksaan fizikal untuk mendiagnosis barah bermula dengan memeriksa benjolan atau perubahan warna pada kulit. Sebenarnya pemeriksaan fizikal ini juga dapat dilakukan secara bebas. Sekiranya anda mengalami demam, keletihan, dan kesakitan yang tidak dapat dijelaskan di kawasan tertentu, segera berjumpa doktor.

, Jakarta - Kanser adalah sekumpulan penyakit yang dicirikan oleh pertumbuhan dan penyebaran sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Terdapat lebih daripada 100 jenis barah di pelbagai bahagian tubuh manusia.

Kanser yang paling biasa didiagnosis pada lelaki adalah barah prostat, paru-paru, dan kolorektal. Bagi wanita, tiga barah yang paling biasa adalah payudara, paru-paru, dan kolorektal. Pada tahun 2020 dianggarkan terdapat 1.8 juta kes barah yang didiagnosis. Apa jenis pemeriksaan fizikal yang dapat mendiagnosis barah? Baca lebih lanjut di sini!

Lebam dan perubahan warna

Sekiranya anda mempunyai simptom atau keputusan ujian saringan menunjukkan barah, doktor anda akan mengetahui apakah gejala anda disebabkan oleh barah atau sebab lain. Doktor boleh memulakan dengan bertanya mengenai sejarah perubatan peribadi, keluarga anda, dan melakukan pemeriksaan fizikal.

Doktor juga akan melakukan ujian makmal, ujian pencitraan (imbasan), atau ujian sokongan lain. Kadang kala anda juga memerlukan biopsi, yang merupakan satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti sama ada anda menghidap barah atau tidak.

Baca juga: Ini adalah kaedah rawatan bagi penghidap barah

Dikaitkan dengan pemeriksaan fizikal, doktor biasanya akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk mendiagnosis barah. Dalam pemeriksaan ini, doktor akan menahan bahagian-bahagian tertentu badan untuk ketulan yang mungkin menunjukkan barah.

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor anda akan berusaha mencari kelainan, seperti perubahan warna kulit atau pembesaran organ, yang mungkin menunjukkan barah. Selain merasakan ketulan, doktor juga akan memerhatikan perubahan fizikal pada kulit.

Kulit adalah organ terbesar badan yang boleh menjadi petunjuk kesihatan keseluruhan. Jaundis (menguning mata atau hujung jari) adalah salah satu gejala yang dapat menunjukkan kemungkinan jangkitan atau barah.

Berat Badan dan Demam Tanpa Sebab

Perubahan tahi lalat juga boleh menjadi tanda fizikal barah kulit. Contohnya, jika bentuk tahi lalat tidak simetri, berubah warna atau menjadi lebih gelap, dan besar dan tumbuh. Perubahan fizikal lain yang diperiksa oleh doktor untuk mendiagnosis kanser adalah:

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara tumor dan barah

1. Penurunan Berat Badan yang tidak dapat dijelaskan

Doktor anda akan bertanya sama ada anda kehilangan banyak berat badan baru-baru ini. Terutama jika aktiviti fizikal anda normal (normal) tetapi ada penurunan berat badan yang ketara.

2. Keletihan

Pemeriksaan fizikal yang dapat mendiagnosis barah lain yang dilakukan doktor adalah untuk bertanya sama ada anda mengalami keletihan yang melampau atau tidak. Keletihan melampau yang tidak bertambah dengan rehat boleh menjadi tanda awal barah.

Biasanya penyebab keletihan yang melampau ini adalah kerana barah menggunakan nutrien badan untuk tumbuh dan berkembang. Mengambil nutrien ini membuatkan anda cepat letih.

Baca juga: Panduan Hidup Sihat untuk Mencegah Kanser

3. Demam

Demam boleh menjadi gejala selesema dan selesema yang biasa, dan boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ciri-ciri tertentu demam berulang mungkin menunjukkan adanya barah. Terutama jika demam berlaku pada waktu malam, anda tidak mempunyai tanda jangkitan lain, dan anda mengalami peluh malam.

4. Sakit

Kesakitan adalah gejala yang boleh disebabkan oleh banyak masalah kesihatan, yang kebanyakannya bukan barah. Walau bagaimanapun, kesakitan yang berlaku secara berterusan, juga dapat mengisyaratkan penyakit yang mendasari, salah satunya adalah barah. Kanser boleh menyebabkan kesakitan dengan pelbagai cara, termasuk:

  • Tumor yang mendorong ke bahagian lain badan.
  • Bahan kimia yang dibebaskan oleh barah.
  • Metastasis, atau merebak dari tempat barah bermula.

Hasil pemeriksaan fizikal ini dapat menjadi tahap awal bagi doktor untuk mendiagnosis dan merujuk pesakit untuk pemeriksaan lebih lanjut. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap barah dan baru-baru ini mengalami gejala fizikal seperti yang di atas, cuba tanya untuk mengetahui punca sebenar. Sebagai tambahan kepada perundingan kesihatan, anda juga boleh membeli ubat-ubatan tanpa perlu keluar dari rumah !

Rujukan:

Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Tanda-tanda Amaran Kanser Awal: 5 Gejala yang Tidak Boleh Anda Abaikan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kanser
Institut Kanser Negara. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Kanser Diagnosis