Kesemutan yang kerap, tanda penyakit ini

Jakarta - Tahukah anda kesemutan boleh terjadi akibat tekanan pada saraf? Contohnya, apabila anda duduk bersila terlalu lama, tidurlah dengan tangan di kepala dan sebagainya.

Tetapi bukan hanya kerana tekanan pada saraf, kesemutan boleh menjadi tanda penyakit yang harus anda ketahui, anda tahu. Beberapa kemungkinan penyakit yang muncul dengan tanda kesemutan adalah saraf terjepit, gangguan aliran darah di saluran darah periferal, diabetes mellitus, hipertensi, dan gangguan darah.

Apa yang perlu anda perhatikan adalah kehadiran paresthesia atau kesemutan kronik. Biasanya, kesemutan jenis ini muncul sebagai gejala penyakit neurologi atau kerosakan saraf traumatik. Gangguan ini boleh menjadi tanda strok dan strok mini, ensefalitis, sklerosis berbilang, dan myelitis melintang.

Dalam kes tertentu, kesemutan juga boleh disebabkan oleh tumor yang menekan otak atau sumsum tulang. Sehingga kesemutan kronik yang muncul biasanya disertai dengan rasa sakit. Jadi, jangan memandang rendah kesemutan jika ia muncul secara berterusan, ya.

Lalu apakah tanda-tanda kesemutan yang menunjukkan penyakit tertentu? Ayuh, cari yang berikut supaya anda dapat mengambil tindakan yang betul, OK:

strok

Penyumbatan saluran darah di otak boleh menyebabkan kesemutan dan merupakan tanda strok cahaya. Tetapi ia bukan sekadar kesemutan, satu lagi tanda strok adalah kebas pada separuh badan, lumpuh separuh badan, tidak dapat melihat dengan sebelah mata, kesukaran bercakap, pening, penglihatan berganda dan kabur.

Penyakit jantung

Komplikasi jantung dengan sarafnya boleh menyebabkan kesemutan. Sebagai contoh, jika terdapat penyumbatan di otak dan saudara deria, maka penghidapnya dapat merasakan sensasi kesemutan. Sekiranya ini mempengaruhi sistem motor, ia boleh menyebabkan kesemutan disertai dengan kelumpuhan.

Diabetes mellitus (DM)

Sekiranya kesemutan terjadi pada penderita diabetes mellitus, itu boleh dikatakan sebagai tanda saluran darah yang rosak. Biasanya gejala ini dapat diatasi dengan mengawal kadar gula dalam darah dengan ketat dan mengambil vitamin B1, gabapentin, dan B12.

Spasmofilia (tetany)

Kesemutan akibat penyakit ini berlaku kerana tahap ion kalsium dalam darah berkurang. Ini disebabkan oleh penurunan ketegangan karbon dioksida di paru-paru. Biasanya, kesemutan pada penyakit ini juga disifatkan oleh gejala lain seperti kesukaran tidur, kekejangan pada kaki, ketidakupayaan emosi, kelemahan, ketakutan, sakit kepala atau migrain, dan pingsan.

Cytomegalovirus (CMV)

Biasanya anda akan mengalami selesema yang teruk sebelum akhirnya merasa kesemutan. Kesemutan ini berlaku di hujung jari yang naik ke pusar. Sekiranya anda mengalaminya, penghidapnya akan mengalami kesukaran untuk berjalan, merasa mati rasa, kerana saraf tunjang meradang. Secara amnya, ini berlaku kerana serangan virus sitomegalovirus.

Jangan memandang kesemutan, anda perlu mengetahui puncanya agar rawatan perubatan dapat diberikan sekiranya perlu. Walaupun tidak selalu kesemutan adalah tanda penyakit berbahaya. Tidak ada yang salah dengan selalu menjaga kesihatan, dengan berolahraga secara teratur dan makan makanan yang tinggi serat.

Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bercakap terus dengan doktor bila-bila masa, di mana sahaja. Oleh itu, walaupun anda sibuk dan tidak mempunyai masa untuk pergi ke hospital, anda masih boleh berbincang dengan doktor. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan . Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.