10 Petua Mengatasi Berpeluh Berlebihan

, Jakarta - Berpeluh berlebihan dapat terjadi kerana masalah kesihatan tertentu seperti hiperhidrosis. Selain itu, kegelisahan dan kegelisahan yang berlebihan juga dapat mencetuskan berpeluh berlebihan. Keadaan ini tentunya boleh membuat anda tidak selesa dalam menjalankan aktiviti harian. Oleh itu, untuk mengatasinya, anda boleh melakukan 10 petua berikut.

  1. Gunakan Antiperspirant yang kuat

Mengatasi peluh yang berlebihan tidak boleh menggunakan deodoran secara sembarangan. Kerana deodoran biasa mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah ini. Oleh itu, cuba gunakan deodoran dengan antiperspirant yang kuat. Untuk mendapatkannya, anda boleh mendapatkannya di farmasi atau kedai ubat.

Untuk mempermudahnya, anda boleh membelinya melalui perkhidmatan Inter Farmasi dalam aplikasi . Perkhidmatan ini membolehkan anda membeli ubat dan vitamin tanpa perlu keluar dari rumah. Begitu juga dengan pemeriksaan makmal. Anda boleh meminta doktor di aplikasi melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual untuk mendapatkan cadangan antiperspirant yang tepat. Sebaiknya gunakan antiperspirant sebelum tidur, supaya ia diserap oleh kulit dengan lebih cepat, kerana pada waktu malam pengeluaran peluh tidak sebanyak pada waktu siang.

  1. Elakkan Makanan Pedas dan Minuman Beralkohol

Makanan pedas dan minuman beralkohol dapat meningkatkan pengeluaran peluh. Terutama jika anda mengalami tekanan atau kegelisahan.

  1. Pakai Pakaian Tipis yang Menyerap Peluh

Gunakan pakaian nipis yang menyerap peluh seperti kapas. Bahan ini mempunyai kemampuan menyerap peluh yang sangat baik. Elakkan pakaian yang terbuat dari bahan sintetik atau poliester yang tidak dapat menyerap kelembapan.

  1. Pilih Pakaian Longgar

Selain memakai pakaian yang nipis dan menyerap peluh, anda juga harus mengelakkan pakaian yang terlalu ketat. Kerana pakaian yang ketat boleh menyusahkan tubuh dan kulit anda bernafas. Oleh itu, anda harus menggunakan pakaian yang longgar untuk memberi rasa selesa dan mengelakkan anda berpeluh berlebihan.

  1. Pakai Stoking

Kerana pengeluaran peluh yang berlebihan, kaki basah dapat menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Gunakan stoking yang diperbuat daripada peluh yang mudah diserap ketika memakai kasut tertutup. Jangan lupa untuk selalu menukar stoking setiap hari, agar kaki anda sihat dan segar.

  1. Tukar Kasut Setiap Hari

Selain menukar stoking setiap hari, anda juga tidak boleh memakai kasut yang sama setiap hari. Biarkan kasut anda berehat dan peredaran udara lancar, sehingga tidak lembap dan tidak menjadi tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan bau kaki buruk.

  1. Kawal Tekanan

Tekanan boleh membuatkan badan anda berpeluh secara berlebihan. Untuk mengatasinya, cubalah mengawal tekanan dengan melakukan aktiviti seperti meditasi, yoga, atau berunding dengan ahli psikologi.

  1. Berhenti merokok

Selain berbahaya bagi kesihatan paru-paru, merokok juga dapat memaksa tubuh bekerja lebih keras untuk menyingkirkan pelbagai bahan toksik seperti nikotin. Aktiviti ini dapat mencetuskan kelenjar peluh untuk menghasilkan peluh yang berlebihan.

  1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan menjadikan seseorang memerlukan lebih banyak tenaga untuk bergerak dan melakukan aktiviti. Kesannya, suhu badan akan meningkat lebih cepat dan merangsang berpeluh berlebihan.

  1. Berjumpa dengan doktor

Sekiranya anda merasa tidak selesa dan usaha rawatan dengan perubahan gaya hidup tidak cukup membantu, anda boleh meminta doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. Anda juga boleh bertanya mengenai penyakit hiperhidrosis dan penyelesaian masalah kesihatan anda kepada doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Doktor pakar akan membantu anda menyelesaikan masalah kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.