Diafragma Hernia Boleh Mengganggu Pertumbuhan dan Perkembangan pada Bayi

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahu bayi mereka dilahirkan dalam keadaan sempurna. Namun, bagaimana jika kandungan perut bayi berada di rongga dada semasa lahir? Keadaan ini, yang disebut hernia diafragma kongenital, berlaku kerana terdapat lubang abnormal pada otot diafragma, menyebabkan kandungan rongga perut memasuki rongga dada.

Walaupun gangguan ini jarang berlaku, hernia diafragma adalah keadaan yang perlu disedari oleh ibu bapa. Sebabnya, hernia diafragma boleh menyebabkan gangguan perkembangan pada bayi. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai hernia diafragma di sini.

Baca juga: Makluman, Bayi Pramatang rentan terhadap Bronkiolitis

Diafragma adalah otot berbentuk kubah yang berperanan dalam membantu proses pernafasan. Otot ini terletak di antara rongga dada dan perut, serta menjadi pemisah antara organ jantung dan paru-paru dengan organ perut (perut, usus, limpa, dan hati).

Sekiranya hernia diafragma, terdapat bukaan yang tidak normal yang dapat muncul di bahagian belakang dan sisi diafragma (hernia Bochdalek) atau di depan diafragma (Morgagni hernia).

Penyebab Diafragma Hernia pada Bayi

Hernia diafragmatik yang berlaku pada bayi adalah hernia diafragmatik kongenital, yang berlaku kerana diafragma tidak berkembang sepenuhnya semasa masih dalam kandungan. Punca keadaan ini masih belum diketahui dengan pasti sehingga kini. Namun, ada beberapa faktor yang dianggap menyebabkan terjadinya gangguan perkembangan organ pada janin, iaitu:

  • Keabnormalan genetik dan kromosom.

  • Pendedahan kepada bahan kimia (contohnya, racun serangga) dari persekitaran sekitarnya.

  • Kekurangan pengambilan nutrien semasa kehamilan, terutamanya vitamin A.

  • Kesan ubat tertentu yang diambil semasa kehamilan.

Komplikasi Diafragma Hernia

Memang benar bahawa salah satu komplikasi yang boleh berlaku akibat hernia diafragma adalah gangguan pertumbuhan dan perkembangan mental pada bayi. Anak kecil anda boleh mengalami gangguan koordinasi badan, jadi sukar atau memerlukan waktu lebih lama untuk belajar duduk, merangkak, berguling, berdiri, dan berjalan. Untuk mengatasi masalah ini, fisioterapi, terapi pertuturan, dan terapi okupasi dapat dilakukan untuk meningkatkan kekuatan dan koordinasi otot.

Cara Mencegah dan Mengubati Hernia Diafragma

Setelah mengetahui kesan berbahaya hernia diafragma bagi bayi, ibu mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk mengelakkan berlakunya kelainan ini? Malangnya, pencegahan hernia diafragma belum diketahui. Namun, perawatan pranatal secara rutin memainkan peranan besar dalam mengesan gangguan pada janin, sehingga doktor dapat menentukan langkah-langkah rawatan yang sesuai sebelum, selama, dan setelah melahirkan.

Hernia diafragmatik dapat dikesan semasa kehamilan dengan ultrasound. Melalui ujian pencitraan ini, dapat dilihat jika terdapat usus atau isi perut lain di rongga dada bayi, serta cairan ketuban yang melebihi tahap normal (polyhydramnios). Sekiranya doktor mengesyaki gangguan ini, ujian lebih lanjut akan dilakukan untuk mengesahkan diagnosis.

Baca juga: 5 Penyelidikan untuk Diagnosis Hernia Diafragma

Sekiranya janin didapati positif hernia diafragma, maka salah satu langkah rawatan yang boleh diambil oleh doktor adalah melalui kaedah FETO ( oklusi trakea endoluminal janin ). FETO adalah sejenis laparoskopi yang dilakukan dengan memasukkan balon khas ke dalam saluran angin janin ketika berusia 26–28 minggu. Belon ini akan mencetuskan paru-paru janin untuk mengembang. Selepas perkembangan paru-paru normal, belon akan dikeluarkan. FETO berguna dalam mencegah gangguan pernafasan yang dapat dialami oleh bayi setelah lahir, disebabkan oleh hernia diafragma.

Baca juga: 3 Tahap Rawatan Hernia Diafragma yang Perlu Anda Ketahui

Itulah sedikit penjelasan mengenai hernia diafragma yang boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hernia diafragma, tanyakan kepada doktor menggunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.