Adakah had umur IVF?

, Jakarta - Persenyawaan IVF atau in vitro (IVF) adalah rangkaian prosedur yang kompleks yang digunakan untuk membantu kesuburan, mencegah masalah genetik, dan membantu dalam konsepsi anak. Semasa IVF, telur matang diambil, dikumpulkan dari ovari, dan disenyawakan oleh sperma di makmal. Kemudian, telur yang disenyawakan (embrio) dipindahkan ke rahim.

Peluang seseorang untuk memiliki bayi yang sihat menggunakan IVF bergantung pada banyak faktor, seperti usia dan penyebab kemandulan. Terdapat had umur bagi wanita yang ingin memiliki anak melalui IVF, kerana prosesnya memakan masa, invasif, dan mahal.

Tahap Kejayaan Sebelum Berumur 40 Tahun

Wanita yang mencuba IVF mempunyai peluang untuk melahirkan bayi dengan telur mereka sendiri sekurang-kurangnya pada awal 40-an. Tahap kejayaan menurun hampir kepada sifar setelah mencapai usia 44 tahun. Seorang wanita berusia awal 40-an berpeluang hamil IVF. Dengan andaian bahawa dia masih mempunyai tempoh berkala dan masih melepaskan telur. Walaupun pada usia 44 tahun, kesuburan pasti berkurang.

Baca juga: Ini adalah Proses Kehamilan dengan IVF

Semakin muda wanita, semakin besar kemungkinan dia berjaya melahirkan anak dengan kaedah IVF. Wanita berusia 20-an dan awal 30-an juga mempunyai peluang kejayaan yang tinggi dengan bantuan teknologi pembiakan ini. Ini adalah peringatan bahawa usia tetap menjadi faktor utama yang berkaitan dengan kejayaan kehamilan. Dengan kata lain, wanita yang lebih muda mempunyai lebih banyak kejayaan daripada wanita yang lebih tua, walaupun dengan bantuan teknologi.

Teknologi pembiakan dibantu (ART) merangkumi semua bentuk rawatan kemandulan, di mana telur dan sperma dirawat di makmal. Prosedur teknologi pembiakan yang paling dibantu melibatkan persenyawaan in vitro (IVF). Dalam prosedur ini, telur dan sperma disenyawakan di makmal dan kemudian telur yang disenyawakan dimasukkan ke dalam rahim wanita.

Kitaran penuh IVF atau IVF memakan masa kira-kira tiga minggu. Kadang kala langkah-langkah ini dibahagikan kepada beberapa bahagian dan prosesnya boleh memakan masa lebih lama. IVF adalah bentuk teknologi pembiakan dibantu yang paling berkesan. Prosedur ini boleh dilakukan dengan menggunakan telur anda sendiri dan sperma pasangan anda. Di samping itu, IVF mungkin melibatkan telur, sperma, atau embrio dari penderma yang tidak dikenali (tanpa nama).

Dalam beberapa kes, sukarelawan pembawa kehamilan (wanita yang mempunyai embrio yang ditanamkan di rahimnya) juga boleh digunakan. Cuma perkara ini tidak biasa dilakukan di Indonesia.

Baca juga: Ini adalah semua perkara yang perlu anda ketahui

Sebab Mengapa IVF Perlu Dilakukan

Sebelum anda dan pasangan anda memutuskan untuk melakukan IVF, anda harus mengetahui alasannya secara saintifik. Percayalah juga bahawa semua cara yang telah dicuba dan ini adalah jalan terakhir. Umumnya IVF atau IVF adalah rawatan untuk kemandulan atau masalah genetik. Sekiranya IVF dilakukan untuk merawat kemandulan, anda dan pasangan mungkin dapat mencuba pilihan rawatan yang kurang invasif sebelum mencuba IVF.

IVF juga boleh dilakukan jika anda dan pasangan anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, misalnya:

  • Kerosakan atau penyumbatan tiub fallopio. Kerosakan ini menyukarkan telur untuk disenyawakan atau embrio bergerak ke rahim.
  • Gangguan ovulasi. Sekiranya ovulasi jarang atau tidak ada, lebih sedikit telur yang tersedia untuk persenyawaan.
  • Endometriosis. Ini berlaku apabila tisu rahim menanam dan tumbuh di luar rahim, sering mempengaruhi fungsi ovari, rahim, dan tiub fallopio.
  • fibroid rahim. Fibroid adalah tumor jinak di dinding rahim dan biasa pada wanita berusia 30-an dan 40-an. Fibroid boleh mengganggu penanaman telur yang disenyawakan.

Baca juga: Ini adalah proses IVF yang perlu anda ketahui

Sebelum memutuskan untuk melakukan IVF, pastikan anda telah berkomunikasi dengan doktor anda. Secara praktikal doktor boleh dihubungi 24 jam melalui aplikasi untuk membincangkan dan mendapatkan cadangan.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2019. Persenyawaan In Vitro.
WebMD. Diakses 2019. Perkara Umur Untuk Persenyawaan In Vitro.