6 Makanan Yang Boleh Menyebabkan Xanthelasma

, Jakarta - Adakah anda pernah menemui tompok kuning atau plak di kelopak mata anda? Sekiranya demikian, berhati-hatilah kerana ia boleh menjadi xanthelasma. Tompok atau plak kekuningan ini adalah lemak dan kolesterol yang muncul di bawah kulit. Walaupun tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi keadaan ini mengganggu penampilan.

Xanthelasma adalah tanda anda mempunyai tahap kolesterol yang cukup tinggi. Ini bermaksud bahawa anda juga mempunyai risiko terkena penyakit lain seperti penyakit jantung. Oleh itu, anda mesti segera membuat perubahan gaya hidup untuk menghentikan keadaan ini.

Baca juga: Lakukan Rawatan Ini untuk Mengatasi Xanthelasma

Apakah Gejala Xanthelasma

Mereka yang menghidap xanthelasma hanya mengalami gejala penampilan lipid atau lemak kekuningan. Keadaan ini boleh terus tumbuh di kelopak mata dan mengganggu penampilan. Dalam kes tertentu, gejala xanthelasma serupa dengan penyakit kulit yang lain. Penghidap mesti berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat.

Makanan Apa yang Menyebabkan Xanthelasma?

Kerana ia muncul kerana kadar kolesterol tinggi, diet yang tidak sihat dapat menjadi penyebabnya. Makanan yang boleh menjadi penyebabnya termasuk:

  • Kuning telur

Salah satu sebab anda tidak boleh makan terlalu banyak telur adalah kerana kuning telur mengandungi tahap kolesterol yang cukup tinggi. Lebih baik anda meningkatkan pengambilan putih telur sahaja. Selain mempunyai manfaat untuk tubuh, putih telur sama sekali tidak mengandung kolesterol seperti kuning telur.

  • Otak Lembu

Organ haiwan mempunyai kandungan kolesterol yang lebih tinggi daripada daging, salah satunya adalah otak daging sapi. Dalam 100 gram otak daging sapi, mengandungi kolesterol sebanyak 3.100 mg. Jumlah ini jauh melebihi had pengambilan kolesterol harian sehingga mesti dielakkan.

  • Lemak haiwan

Selepas organ haiwan yang mempunyai kolesterol tinggi, lemak haiwan adalah sumber kolesterol tinggi yang lain. Daging sapi, kambing, dan domba adalah jenis daging yang mesti dielakkan untuk dimakan secara berkala. Tahap kolesterol dalam daging haiwan boleh mencapai 130 mg untuk setiap 100 gramnya.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Tinggi Tanpa Perlu Mengambil Ubat

  • Pastri

Semua orang pasti senang makan kek kerana rasanya yang enak. Namun, jika anda suka memakannya sebagai makanan ringan, segera hentikan tabiat ini. Sebabnya, kandungan kolesterol dalam pastri cukup tinggi, mencapai 300 mg.

  • Lobster

Makanan laut ini sedap, tetapi termasuk dalam makanan yang mengandungi kadar kolesterol yang tinggi. Untuk setiap 100 gram lobster, kandungan kolesterol mencapai 200 mg. Untuk itu, lebih baik mengurangkan penggunaannya. Atau, anda boleh menggantinya dengan jenis makanan laut lain seperti ikan yang kurang kolesterol.

  • Ayam goreng

Sebagai salah satu hidangan yang paling kerap disajikan setiap hari, ayam adalah makanan kegemaran kerana tidak mengandungi kolesterol sebanyak daging merah. Sayangnya ini berbeza jika ayam dimasak dengan menggoreng.

Setelah menggoreng, kandungan air dalam ayam hilang dan diganti dengan lemak. Selain itu, minyak yang digunakan untuk membuat ayam goreng juga mengandungi banyak lemak trans. Ini menjadikan ayam goreng sebagai makanan kolesterol tinggi.

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

Itulah beberapa makanan yang mesti dielakkan kerana boleh meningkatkan risiko penyakit xanthelasma. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai xanthelasma, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.