5 Minuman Segar dan Sihat Dibuat dari Kurma

Jakarta - Pada bulan Ramadhan, kurma sering dijadikan makanan pelengkap untuk berbuka puasa. Bagi orang yang tinggal di Timur Tengah, kurma sering dicampur dengan pistachio dan kacang mete, kemudian dicampurkan dengan susu pekat dan ditaburkan dengan kelapa parut.

Kurma bukan hanya makanan yang penuh dengan nilai keagamaan dan sejarah yang panjang, tetapi juga kaya dengan vitamin dan mineral. Kurma diketahui dapat memberi tenaga kepada badan dan mengurangkan rasa lapar.

Hari ini, pelbagai tarikh pemprosesan sebagai ramuan untuk minuman segar dan sihat sangat bervariasi. Kurma sedap dan segar apabila disimpan di dalam peti sejuk, jadi anda boleh membelinya secara pukal sebagai stok. Inilah idea untuk memproses kurma sebagai minuman segar, iaitu:

Tarikh Goncang

Anda boleh membuat tarikh gementar dengan membekukan kurma, kemudian campurkan dengan susu, ais krim vanila, dan pala untuk menjadikannya pekat dan masih lembut seperti krim. Gabungan ini bagus sebagai pilihan pencuci mulut kerana ia sejuk, menyegarkan dan meneutralkan menu berat yang baru anda makan.

Baca juga: Petua Pantas Jadi Anda Tidak Bangun Lagi untuk Suhoor

Susu Tarikh

Selain dari tarikh gementar Anda juga boleh menjadikan susu kurma sebagai pilihan alternatif untuk minuman segar dan berkhasiat. Caranya adalah dengan merendam kurma selama 3-5 minit sehingga cukup lembut. Kemudian, daging kurma yang telah dilembutkan dicampurkan dengan air rendaman kurma, bersama dengan susu UHT (bebas dari rasa mengikut citarasa), kemudian ditambahkan madu secukupnya. Bahannya diadun, jadi milkshake dengan rasa kurma yang sedap. Sebagai pemanis, anda boleh meletakkan hiasan di atasnya.

Jus Kurma Pisang

Bagi anda yang sering mengalami sembelit, anda boleh menjadikan jus kurma pisang ini sebagai pilihan untuk menu iftar atau sahur. Kaedahnya sangat mudah, anda hanya menyediakan daging, kurma dan pisang. Cubalah pisang yang anda gunakan sebagai bahan bertekstur lembut. Anda hanya perlu mengisar buah kurma dan pisang hingga lembut. Ingin menikmati sejuk atau suam mengikut citarasa. Sekiranya sejuk adalah pilihan anda, anda hanya perlu mencampurkannya dengan ketulan ais.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Cara Mengatasi Kepenuhan Ketika Berbuka Puasa

Kurma Disuntik

Ini adalah pilihan paling mudah, tetapi masih memberikan khasiat yang bermanfaat untuk kesihatan. Anda hanya perlu memisahkan daging kurma dari biji, kemudian rendam dengan irisan lemon bersama dengan beberapa liter air yang disesuaikan dengan kurma dan lemon. Jadilah tarikh dimasukkan. Minuman ini sesuai dijadikan menu untuk berbuka puasa. Sihat, segar, dan tidak akan mengalami dehidrasi.

Tarikh Ais

Sekiranya menu minuman yang satu ini tidak jauh berbeza dengan es buah yang lain. Anda hanya menambah daging kurma sebagai pelbagai hidangan dalam ais buah anda. Lebih sesuai jika anda juga menambah mangga, fro, tembikai, dan tembikai. Menu minuman berasaskan kurma ini sangat digalakkan kerana kaya dengan serat, sehingga membantu metabolisme anda tetap lancar pada bulan puasa ini.

Baca juga: Jadi Menu Terbuka Kegemaran, Ternyata ini adalah Kandungan Nutrisi Kurma

Minuman Halia Tarikh

Bagi anda yang suka minuman suam, anda boleh menambah kurma dalam hidangan teh halia. Caranya adalah dengan menghancurkan jahe dan kemudian merebus dan bukannya gula merah, anda boleh menambah daging kurma mengikut citarasa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keberkesanan tarikh dan cadangan memproses kurma sebagai minuman segar, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .