Mana yang Lebih Sihat, Mentega Badam atau Mentega Kacang?

, Jakarta - Bagi anda yang menyukai roti putih dengan jem, lebih baik mulai sekarang untuk memperhatikan jenis jem sebagai pendamping roti putih anda. Sebenarnya, mentega badam dan kacang tanah adalah dua pilihan yang boleh menjadi sumber protein dan kalori sepanjang hari sambil menunggu makan tengah hari.

Mentega kacang

Mentega kacang mengandungi karbohidrat sebagai sumber tenaga serta protein dan lemak tak jenuh tunggal. Lemak sihat jantung ini dapat menurunkan kolesterol total dan LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Manfaat mentega kacang juga mengandungi vitamin E, serat, niasin, fosforus, dan magnesium. Sudah tentu, mentega kacang yang dimaksudkan adalah mentega kacang semula jadi. Perbezaan utama antara mentega kacang semulajadi dan tidak semula jadi adalah bahawa selai kacang semulajadi hanya mengandungi kacang dan garam. Sementara itu, yang tidak semula jadi mengandungi bahan yang tidak diingini, seperti gula, minyak sawit, dan lain-lain. Setiap hidangan mentega kacang mengandungi 100 kalori dan 3 gram protein.

Jam Badam

Mentega badam mempunyai rasa yang sedikit serupa dengan mentega kacang dengan kandungan dan faedah yang diperlukan oleh tubuh. Mentega badam adalah sumber lemak tak jenuh tunggal yang sering dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Badam juga berfungsi sebagai antioksidan, membantu menurunkan kolesterol, dan juga magnesium, yang dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Manfaat mengambil mentega badam dapat menjaga gula darah stabil dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak 35 peratus. Setiap hidangan mentega badam mengandungi 85 kalori dan 5 gram protein.

Mana Yang Lebih Sihat?

Sebenarnya, kedua-dua jenis jem, kacang tanah dan badam mempunyai nilai pemakanan yang sama. Walaupun begitu, mentega badam sedikit lebih sihat daripada selai kacang kerana mempunyai lebih banyak vitamin, mineral dan serat. Kedua-dua jenis jem mempunyai lebih kurang kalori dan gula yang sama, tetapi selai kacang mempunyai sedikit lebih banyak protein daripada badam.

Hampir semua jenis kacang tinggi lemak, tetapi itu tidak bermaksud kacang itu buruk. Kedua-dua mentega badam dan kacang tanah mengandungi lemak tak jenuh tunggal. Lemak tak jenuh tunggal adalah jenis lemak yang dikaitkan dengan penyakit jantung yang lebih rendah dan kawalan gula darah yang lebih baik. Walau bagaimanapun, satu sudu mentega badam mengandungi kira-kira 25 peratus lemak tak jenuh tunggal daripada mentega kacang.

Untuk kandungan vitamin dan mineral, mentega badam mengandungi lebih banyak daripada mentega kacang. Sebenarnya, mentega badam mengandungi hampir tiga kali lebih banyak vitamin E, dua kali lebih banyak zat besi, dan kalsium tujuh kali lebih banyak daripada mentega kacang.

Sebagai antioksidan, vitamin E membantu menghentikan perkembangan plak di arteri yang dapat menyempit dan akhirnya menyebabkan serangan jantung. Kalsium menyokong kesihatan tulang dan zat besi sangat penting untuk sel darah merah.

Manfaat mentega badam memang pilihan terbaik untuk kesihatan, tetapi dengan harga yang sedikit mahal, tidak ada salahnya menggabungkannya dengan mentega kacang. Ingatlah untuk memilih mentega kacang yang tidak mempunyai gula tambahan, minyak hidrogenasi sebahagian, lemak trans, atau bahan tiruan lain.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mana yang lebih sihat, kacang almond atau kacang tanah dan maklumat lain yang berkaitan dengan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 6 Kebaikan Kacang Tanah untuk Kesihatan
  • Diet Pisang, Apa dan Cara Melakukannya
  • Kacang untuk Diet Harian yang Mudah