Hati-hati dengan Demam Kabin Kerana Terlalu Lama di Rumah

, Jakarta - Adakah anda mula merasa gelisah, sedih, dan pelbagai tenaga negatif lain semasa melakukan aktiviti di rumah? Sekiranya demikian, mungkin anda ada demam kabin . Istilah ini sebelumnya dikaitkan dengan orang-orang yang berada di kediaman mereka kerana musim sejuk membataskan aktiviti luar mereka. Sebenarnya, demam kabin Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, salah satunya disebabkan oleh pandemi COVID-19 yang memaksa kita tinggal di rumah.

Lancarkan Fikiran Sangat Baik , demam kabin adalah istilah yang popular untuk reaksi yang agak biasa apabila seseorang diasingkan di tempat kediaman mereka untuk jangka waktu tertentu. Sebilangan pakar percaya demam kabin adalah sejenis sindrom, sementara pakar lain merasakan bahawa ia berkaitan dengan gangguan seperti gangguan afektif musiman dan claustrophobia.

Baca juga: Kegelisahan Berlebihan Kerana Berita Corona, Ini adalah Kesan Sampingan

Ketahui lebih lanjut mengenai demam kabin dan strategi yang boleh dilakukan untuk mengatasi keadaan ini adalah seperti berikut:

Lebih banyak mengenai Demam Kabin

Secara umum, istilah demam kabin digunakan untuk menggambarkan perasaan bosan atau lesu kerana seseorang terperangkap di dalam rumah selama beberapa jam atau hari. Walau bagaimanapun, sebenarnya ini bukan gejala. Jika tidak, demam kabin adalah rangkaian emosi negatif dan sensasi menyedihkan yang dialami seseorang ketika mereka terasing atau merasa terpisah dari dunia.

Perasaan pengasingan dan kesunyian ini lebih cenderung terjadi pada masa sosial menjauhkan diri, karantina diri semasa pandemi, atau berlindung di tempat kerana cuaca buruk. Demam kabin Ia juga menyebabkan pelbagai gejala yang sukar dikendalikan tanpa teknik rawatan yang betul. Demam kabin tidak digolongkan sebagai gangguan psikologi, tetapi itu tidak bermakna keadaan ini tidak nyata. Rangkaian gejala ini nyata dan jika dibiarkan boleh menyulitkan kehidupan seharian.

Simptom Demam Kabin

Tidak semua orang yang mempunyai demam kabin mengalami simptom yang sama, tetapi banyak orang melaporkan merasa mudah marah atau gelisah. Gejala biasa demam kabin , dalam kalangan yang lain:

 • Saraf;

 • Lambat;

 • Sedih dengan kemurungan;

 • kesukaran menumpukan perhatian;

 • Tidak sabar;

 • Mengidam makanan yang kerap;

 • Motivasi menurun;

 • Pengasingan sosial;

 • Kesukaran untuk bangun;

 • Terlalu banyak tidur siang;

 • Putus asa;

 • Perubahan berat badan;

 • Ketidakupayaan untuk mengatasi tekanan.

Perhatikan bahawa gejala ini juga dapat menunjukkan pelbagai gangguan lain, dan hanya profesional kesihatan mental yang terlatih yang dapat membuat diagnosis yang tepat. Oleh itu, segera tanyakan kepada doktor atau ahli psikologi anda di jika anda atau orang yang dekat dengan anda merasakan simptom seperti yang disebutkan di atas. Ambil telefon pintar anda sekarang, dan bincangkan perkara ini dengan profesional kesihatan di .

Baca juga: Kepentingan Menguruskan Tekanan di tengah Virus Corona

Strategi Mengatasi Gejala Demam Kabin

Seperti keadaan kesihatan mental yang lain, demam kabin dirawat dengan baik dengan bantuan ahli terapi atau profesional kesihatan mental. Namun, jika simptom anda agak ringan, ada beberapa langkah yang dapat anda ambil untuk membantu penghidap merasa lebih baik, termasuk:

 • Keluar dari Rumah. Semasa pemakaian peraturan jarak fizikal Semasa wabak COVID-19, aktiviti di luar rumah terhad. Namun, jika anda harus keluar, walaupun untuk waktu yang singkat, manfaatkan peluang tersebut. Pendedahan sinar matahari membantu mengatur kitaran semula jadi tubuh, dan latihan melepaskan endorfin, mewujudkan perasaan bahagia. Anda boleh bersenam di depan rumah atau di sekitar kompleks perumahan.

 • Menjaga Diet Biasa . Bagi banyak orang, ketika mereka terperangkap di rumah, mereka sama ada menikmati makanan segera, atau sama sekali tidak mahu makan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa makan dengan betul meningkatkan tahap tenaga dan motivasi. Anda mungkin merasa kurang lapar jika tidak cukup bersenam, tetapi awasi tabiat makan anda untuk memastikan anda mengekalkan keseimbangan pemakanan. Hadkan makanan ringan tinggi gula, tinggi lemak dan minum banyak air mineral.

 • Tetapkan Matlamat . Apabila anda berada di rumah, anda mungkin lebih cenderung membuang masa untuk tidak melakukan perkara penting. Tetapkan matlamat harian dan mingguan, seperti belajar memasak, belajar menjahit, atau apa sahaja. Jejaki kemajuan yang telah anda buat. Pastikan matlamat anda masuk akal, dan hargai diri anda untuk setiap kejayaan yang anda capai.

 • Tetap Terhubung dengan Rakan dan Kerabat . Walaupun sekarang anda tidak dapat bertemu mereka secara langsung, anda harus menjaga hubungan sosial anda dengan orang lain. Manfaatkan teknologi yang ada untuk terus berhubung dengan mereka. Berhubungan dengan orang lain membantu anda tidak merasa sendirian. Bercakap dengan orang lain juga membantu mencari jalan keluar untuk masalah yang anda hadapi.

 • Mengasah Keupayaan Otak . Jangan terlalu banyak menonton TV ketika anda berada di rumah. Menajamkan kekuatan otak anda dengan melakukan teka-teki silang kata, membaca buku, atau bermain permainan. Merangsang minda membantu mengurangkan perasaan terasing.

 • Sukan. Cari cara untuk kekal aktif secara fizikal semasa di dalam rumah. Aktiviti fizikal yang teratur dapat membantu membakar tenaga tambahan yang anda miliki daripada terkurung di dalam rumah. Idea senaman dalaman termasuk video latihan, latihan berat badan, dan rutin senaman dalam talian.

Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Mengatasi Kegelisahan Semasa Corona

Itu sahaja yang perlu anda ketahui demam kabin terdedah semasa pandemik COVID-19. Walau bagaimanapun, jika anda masih memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini, atau masalah kesihatan lain yang anda alami, jangan ragu untuk menghubungi doktor anda di !

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Penyembuhan Demam Kabin COVID-19.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menangani Demam Kabin.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gejala Demam Kabin dan Kemahiran Mengatasi.