Mengapa Wanita Lebih Kerap Ketika Jatuh Cinta?

, Jakarta - Sebilangan besar wanita pastinya merasa lebih bengang daripada lelaki ketika mereka jatuh cinta. Adakah anda tahu apa yang menyebabkan perasaan ghairah ini? Ini kerana endorfin yang bergolak, dunia terasa seperti dirinya sendiri, dan seks masih terasa luar biasa. Wanita boleh mencintai seseorang secara emosi dari masa ke masa.

Sebaliknya, lebih mudah bagi lelaki untuk terbuka kepada seseorang pada awal perkenalan mereka untuk jatuh cinta kemudian. Lelaki lebih tenang dalam menangani perasaan yang tidak menentu. Itulah sebabnya lelaki boleh kelihatan lebih santai. Di sebalik perbezaan ini, tentu ada alasan yang mendasari. Inilah sebab mengapa wanita lebih kerap bersikap kurus berbanding lelaki:

1. Wanita Menggunakan Perasaan Lebih Banyak

Sebilangan besar wanita selalu mengaitkan segalanya dengan perasaan. Lebih-lebih lagi apabila ada lelaki yang suka memberi respons positif. Dengan sedikit perhatian, perasaan sudah melayang. Sebenarnya, tidak semestinya perhatian yang diberikan adalah bentuk perhatian khusus. Bagi lelaki, memberi perhatian kadang-kadang hanya satu bentuk tanggungjawab. Itu tidak bermaksud dia juga mempunyai perasaan yang sama seperti kamu.

2. Wanita suka dipuji

Wanita mudah cair apabila dipuji dan diberi perhatian berterusan. Bagi wanita, pujian dan perhatian dari seorang lelaki adalah bentuk kasih sayang. Sebenarnya, tidak sedikit lelaki yang melakukan itu hanya untuk membuat perbincangan kecil sehingga ada topik perbualan.

Kadang-kadang ia adalah perbualan yang remeh, seperti "Kenapa anda cantik hari ini?" atau "Jangan lupa makan, okey?" boleh membuat wanita baper. Walaupun kata-kata itu sangat mudah untuk menyenangkan, tetapi baper kerana pujian dan perhatian yang diberikan oleh lelaki dapat berpanjangan, anda tahu! Sementara itu, di mata lelaki, ketika mereka menerima pujian hanya dianggap sebagai kenikmatan dan angin kencang.

3. Wanita Amanah dengan mudah

Seorang wanita mempercayai apa yang dikatakan oleh kekasihnya. Atas alasan cinta, wanita sering bertindak dan bertindak bodoh. Mereka selalu mempercayai apa sahaja yang dikatakan kekasih mereka dengan alasan tidak mahu berdebat. Sebenarnya, tidak semestinya apa yang dikatakan adalah perkara yang betul.

Semasa pada lelaki, mereka tidak dapat menelan apa-apa yang dikatakan kepadanya. Selalu ada pemikiran kritis selepas itu. Di samping itu, selalu ada logik yang mendorong seorang lelaki untuk mempercayai atau tidak terhadap apa yang diberitahu.

4. Wanita Mudah Rasa Selesa

Ini adalah salah satu sebab mengapa wanita lebih cenderung jatuh cinta daripada lelaki. Terutama apabila seorang lelaki dapat memberikan keselesaan. Hasilnya, baper akan dibawa bersama dengan keselesaan yang diberikan.

Sekiranya seorang wanita merasa selesa, mereka tidak akan teragak-agak untuk mengejar lelaki itu. Sebenarnya, tidak sedikit yang sanggup melakukan apa sahaja untuk memenangi hati lelaki. Kerana bagi wanita, rasa selesa lebih dari cukup untuk membuat mereka jatuh cinta.

5. Wanita adalah Makhluk Sensitif

Mereka sering mempunyai perasaan sayang pada kekasih mereka. Semuanya bersedia dilakukan untuk membahagiakan orang tersayang. Sehingga kadang-kadang seorang wanita lupa untuk meninggalkan ruang di hatinya, untuk mencintai dirinya sendiri. Wanita kadang-kadang lupa bahawa mereka masih memerlukan ruang kosong untuk tetap kuat ketika orang yang mereka sayangi memilih untuk pergi.

Bagaimana dengan lelaki? Mereka berkelakuan semula jadi dan memberi perhatian yang mencukupi. Tidak hairanlah lelaki sering dikatakan terlalu jahil dan tidak peka. Namun, inilah yang diajar oleh lelaki secara tidak langsung agar kekasihnya tetap berdikari dan tidak bergantung pada mereka.

Sekiranya anda ingin membaca petua lain mengenai kehidupan dan kesihatan. Awak boleh muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Lain daripada itu, juga menyediakan kaedah untuk berbincang secara langsung dengan doktor melalui e-mel Sembang, Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Inter-Apothecary. Pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Praktikal kan?

Baca juga:

  • Perbezaan Corak Jatuh Cinta Lelaki vs Wanita
  • Siapa yang Lebih Emosi, Lelaki atau Perempuan?
  • 10 Perkara Mengenai Lelaki Lelaki Tidak Tahu