Untuk Kehidupan yang Lebih Sihat, Ini adalah 4 Nutrien Penting untuk Wanita

Jakarta - Keadaan tubuh seseorang sangat dipengaruhi oleh seberapa baik kandungan nutrien dalam badan. Keperluan pemakanan yang ada juga banyak dimainkan oleh corak pengambilan makanan dan minuman yang kita ada. Walaupun keperluan asas pemakanan adalah sama, keperluan pemakanan badan dapat dibezakan berdasarkan jantina. Sebabnya, selain dibezakan berdasarkan keadaan fizikal badan, keperluan pemakanan dan tujuan fungsinya juga berbeza berdasarkan perbezaan jantina. Bagi wanita, keperluan pemakanan mereka sangat pelbagai. Mahu tahu apa-apa? Inilah ulasannya.

Besi

Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia, yang membuat anda mudah letih. Wanita cenderung terdedah kepada anemia. Diet dan gaya hidup, haid, dan kehamilan membuat wanita lebih mudah terkena anemia. Keperluan pemakananZat besi dapat membantu menyampaikan oksigen ke sel, sehingga mencegah tubuh kekurangan darah. Sumber besi boleh didapati dari ayam, daging lembu, dan beberapa jenis kacang dan sayur-sayuran. Wanita berumur 19-50 tahun memerlukan kira-kira 18 mg zat besi sehari. Sementara wanita berusia lebih dari 50 tahun memerlukan lebih kurang 8 mg sehari. Sementara wanita hamil memerlukan 27 mg sehari.

Kalsium

Nutrien yang diperlukan oleh badan andaWanita pertama adalah kalsium. Kalsium diperlukan oleh tubuh wanita untuk semua peringkat umur, yang berfungsi untuk membina tulang. Beberapa faktor seperti gaya hidup, keadaan hormon, dan faktor fisiologi lain, menjadikan wanita sangat mudah terkena osteoporosis atau kehilangan tulang. Apabila kalsium memerlukanpada wanita cukup, ia dapat mencegah keadaan osteoporosis. Anda boleh mendapatkan kandungan kalsium dengan menikmati produk tenusu seperti susu soya dan buah-buahan yang merupakan sumber protein yang baik. Wanita yang berusia di bawah 50 tahun, hamil, atau menyusui memerlukan sebanyak 1,000 mg kalsium sehari. Sementara wanita berusia lebih dari 50 tahun memerlukan 1,200 mg kalsium sehari. Ini sama dengan 3 gelas susu rendah lemak, atau yogurt.

Asid folik

Keperluan pemakananAsid folik diperlukan untuk membentuk DNA dan membantu replikasi sel-sel badan. Asid folik adalah nutrien yang cukup penting pada kehamilan. Asid folik boleh didapati dalam makanan seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, dan kacang-kacangan. Wanita memerlukan 400 mcg asid folik sehari dan 500 mcg semasa menyusu. Asid folik juga membantu mencegah kecacatan kelahiran tiub saraf (NTD).

Vitamin D

Wanita juga memerlukan Vitamin D untuk membantu badan mereka menyerap kalsium, yang diperlukan untuk tulang yang kuat. Apabila anda berumur 60 tahun, risiko anda menghidap osteoporosis lebih tinggi. Anda boleh mendapatkan vitamin D dalam produk tenusu, salmon, tuna dan rajin berjemur pada waktu pagi. Wanita di bawah usia 70 tahun disarankan untuk mendapatkan 600 IU vitamin D sehari. Sementara wanita berusia lebih dari 70 tahun memerlukan sebanyak 800 IU vitamin D sehari.

Untuk selalu sihat, selain memperhatikan keperluan pemakanan harian anda, anda dapat memeriksa dan menjaga diet anda secara berkala. Sekiranya perlu, bincangkan masalah keperluan pemakanan badan dengan pakar pemakanan yang boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi pakar pemakanan melalui sembang, panggilan video atau panggilan suara bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store dan Google Play.

BACA JUGA: 2 Penciptaan Snek Berkhasiat Mencegah Penyakit Jantung