Jantung dan paru-paru menjadi lebih kuat dengan kardio di rumah

, Jakarta - Senaman dan senaman kardio adalah jenis senaman yang dipercayai dapat menjaga kesihatan dan menjadikan jantung dan paru-paru lebih kuat. Sebabnya, jenis senaman yang dapat mengepam jantung dan mengalirkan peluh ternyata mempunyai faedah yang tidak boleh dipandang rendah. Melakukan senaman kardio secara berkala, terutama berenang dapat melatih tubuh menggunakan oksigen dengan cekap.

Selain itu, faedah latihan kardio lain juga dapat memberi kesan yang baik pada sistem pernafasan. Semasa melakukan senaman kardio, nafas akan menjadi lebih cepat dan lebih dalam sehingga sistem pernafasan akan bekerja lebih keras. Nah, ketika itulah ada "latihan" yang menjadikan saluran darah menjadi lebih lebar dan dapat membawa lebih banyak oksigen. Kesannya, peredaran darah yang berlaku di dalam badan menjadi lebih baik.

Berita baik, di sebalik pelbagai faedah yang dapat diperoleh, melakukan latihan kardio agak mudah. Sebenarnya, ia boleh dilakukan di rumah dan tidak memerlukan kos yang tinggi. Jadi, bagaimana membuat kardio untuk jantung dan paru-paru lebih kuat?

Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum melakukan kardio adalah memilih jenis senaman yang sesuai dengan kemampuan anda. Bagi anda yang tidak suka berlari, ada jenis latihan kardio lain yang boleh menjadi pilihan, seperti berbasikal, berenang, dan juga naik dan turun tangga. Sudah tentu, agar badan mendapat manfaat maksimum dari latihan ini, pastikan anda selalu memanaskan badan sebelum bersenam, dan jangan lupa untuk menyejukkan badan selepas kardio.

Anda boleh memilih beberapa jenis kardio yang sesuai dengan minat dan kemampuan tubuh anda. Sudah tentu, jenis latihan ini cukup sederhana dan boleh dilakukan di rumah. Ada apa-apa?

1. Naik dan Turun Tangga

Siapa sangka, melakukan pergerakan menaiki dan menuruni tangga sebenarnya dapat memberikan manfaat yang sangat besar bagi tubuh. Sekiranya dilakukan dengan betul, jenis senaman ini sebenarnya dapat memberikan manfaat kesihatan kardiovaskular. Menaik dan menaiki tangga juga dapat membantu menguatkan otot-otot bahagian bawah badan.

Anda boleh melakukan pergerakan ini di rumah, di pejabat, atau di tempat-tempat berdekatan yang mempunyai tangga. Mendaki dan menuruni tangga boleh menjadi kaedah yang baik untuk menguatkan jantung dan paru-paru anda. Cuba lakukan pergerakan pendakian cepat atau melompat ke samping ketika bersenam dengan bantuan tangga.

2. Lompat

Latihan kardio ini juga boleh dilakukan di rumah, di mana sahaja. Untuk mendapatkan faedah maksimum latihan kardio, anda boleh menggunakan alat dalam bentuk tali alias ponteng untuk melompat. Di samping itu, cubalah melakukan pelbagai pergerakan melompat untuk mencabar badan.

3. Berenang

Berenang adalah sejenis senaman yang melibatkan seluruh badan dan mempunyai manfaat yang luar biasa. Berenang juga dapat digunakan sebagai latihan pernafasan yang lebih efisien untuk mengoptimumkan kapasiti paru-paru. Sukan air ini juga dapat meningkatkan kekuatan dan kelenturan otot, sehingga meningkatkan kepadatan tulang.

Anda juga boleh melakukan variasi dalam berenang, misalnya melompat atau melompat berjoging di dalam air. Sebenarnya, pergerakan ini dapat membantu melatih jantung dan paru-paru agar tetap sihat dan kuat.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 6 Kesalahan Yang Membuat Latihan Kardio Tidak Berkesan
  • 4 Latihan Kardio Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan
  • Hidup Lebih Sihat dengan Cardio 20 Minit