Hati-hati dengan Gejala Awal Kanser Paru-paru

, Jakarta - Paru-paru adalah salah satu organ penting dalam kelangsungan hidup manusia. Paru-paru berfungsi untuk mengambil oksigen ketika seseorang menghirupnya dan menghembuskan karbon dioksida ketika menghembus nafas. Gangguan organ ini tentunya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius dan bahkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

Salah satu penyakit paru-paru yang paling berhati-hati adalah barah paru-paru. Penyakit ini mengintai sesiapa sahaja, tetapi perokok aktif mempunyai peluang lebih tinggi. Risiko barah paru-paru meningkat dengan jangka masa dan jumlah rokok yang dihisap.

Sebaliknya, jika anda memutuskan untuk berhenti merokok, anda boleh mengurangkan kemungkinan anda mendapat barah paru-paru. Untuk lebih berwaspada, anda perlu mengetahui simptom awal barah paru-paru di bawah.

Gejala Awal Kanser Paru-paru

Sebilangan besar barah paru-paru pada awalnya tidak menimbulkan gejala sehingga penyakit itu berlanjutan. Gejala barah paru-paru peringkat awal boleh merangkumi:

1. Batuk yang tidak akan hilang

Batuk yang tidak hilang boleh menjadi tanda awal barah paru-paru. Batuk jenis ini boleh kering atau basah, kerap atau jarang, dan boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari. Pada peringkat ini, banyak orang menafikannya dengan mengaitkannya dengan keadaan lain, seperti alergi, selesema dan kekeringan, atau selesema. Walau bagaimanapun, batuk yang berlangsung lebih dari beberapa minggu boleh menjadi tanda sesuatu yang lebih serius.

2. Sesak nafas

Satu lagi gejala awal barah paru-paru adalah sesak nafas yang boleh muncul bukan kerana aktiviti yang berat. Sesak nafas dapat dialami walaupun melakukan aktiviti normal. Sekiranya gejala ini muncul, anda harus segera berjumpa doktor.

3. Darah Batuk

Dari segi perubatan, batuk darah disebut sebagai hemoptisis yang merupakan salah satu gejala barah paru-paru yang biasa. Biasanya darah yang keluar berupa lendir yang sedikit kemerahan kerana mengandungi darah. Batuk yang menghasilkan sebanyak 2 sudu teh darah boleh dianggap sebagai kecemasan perubatan.

4. Sakit Bahu dan Lengan

Sakit bahu juga boleh menjadi gejala barah paru-paru. Sakit bahu biasanya disebabkan oleh tumor yang tumbuh di bahagian atas paru-paru yang dikenali sebagai tumor Pancoast. Tumor ini berisiko merebak hingga ke jari kelingking.

Baca juga: 4 Makanan Yang Menyebabkan Kanser Paru-paru

5. Sakit di bahagian dada

Sakit dada boleh merujuk kepada sakit paru-paru, kerana seperti yang kita ketahui, organ ini terletak di dada. Sakit dada adalah gejala barah paru-paru peringkat awal. Walaupun paru-paru tidak mempunyai serat sakit, lapisan paru-paru (pleura) dan struktur yang mengelilingi paru-paru mempunyai ujung saraf. Nah, sakit di dada mungkin terasa seolah-olah berasal dari paru-paru.

6. Sakit Belakang

Sakit belakang boleh disebabkan oleh tekanan dari tumor atau kerengsaan akar saraf yang merebak ke tulang di tulang belakang. Sakit belakang yang berkaitan dengan barah paru-paru sering berlaku di bahagian tengah hingga punggung atas. Kesakitan boleh muncul pada waktu rehat atau semasa bersenam. Namun, secara amnya rasa sakit cenderung bertambah teruk pada waktu malam atau ketika bernafas dalam-dalam.

7. Berat Badan

Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan boleh menjadi tanda barah paru-paru. Anda boleh kehilangan lebih dari 4 kilogram dalam 6-12 bulan. Terdapat beberapa cara di mana barah boleh menyebabkan penurunan berat badan, dari kehilangan selera makan hingga perubahan metabolik yang berkaitan dengan tumor.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Menjaga Kesihatan Paru

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai barah paru-paru? Cuma bercakap dengan doktor melalui aplikasi ! Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!