Keringat Selsema Kerap Tanda Gangguan Irama Jantung?

, Jakarta - Gangguan irama jantung, juga dikenal sebagai aritmia, adalah keadaan yang terjadi ketika impuls elektrik yang mengatur degupan jantung anda tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan jantung anda berdegup kencang atau terlalu lambat. Salah satu gejala yang boleh anda alami jika anda mengalami gangguan ini adalah peluh sejuk. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Jantung adalah organ penting yang sentiasa bekerja keras untuk mengepam darah dan nutrien ke seluruh badan. Anda kadang-kadang dapat mendengar atau merasakan organ berdegup pada kadar yang stabil. Jantung biasanya mempunyai irama stabil yang dikawal oleh impuls elektrik di dalam badan. Walau bagaimanapun, apabila impuls ini mempunyai masalah, anda dapat mengalami perubahan irama jantung anda yang disebut aritmia.

Namun, ingat bahawa menghidap aritmia tidak selalu bermaksud anda menghidap penyakit jantung. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan jantung anda berdebar.

Penyebab Gangguan Irama Jantung

Aritmia sangat mungkin berlaku walaupun anda mempunyai jantung yang sihat. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, anda harus berbincang dengan doktor anda.

Berikut adalah beberapa penyebab aritmia:

 • Jangkitan atau demam.

 • Tekanan, baik secara fizikal dan emosi.

 • Mempunyai penyakit, seperti anemia atau penyakit tiroid.

 • Dadah dan perangsang lain, seperti kafein, tembakau, alkohol, kokain, amfetamin, dan ubat preskripsi tertentu.

 • Gen dalam badan.

 • Beberapa keadaan jantung.

Baca juga: Bukan Kerana Gementar, Ini Menyebabkan Denyutan Jantung Dengan Cepat

Gejala Gangguan Irama Jantung yang Perlu Anda Ketahui

Jantung yang normal akan berdegup pada 60-100 kali seminit. Organ ini juga boleh berdenyut lebih cepat dalam keadaan tertentu, seperti semasa bersenam atau ketika anda berada dalam keadaan tertekan. Denyutan jantung anda juga boleh menjadi perlahan semasa anda tidur. Jadi, degupan jantung yang perlahan atau meningkat adalah perkara biasa.

Apabila irama jantung terganggu, beberapa orang mungkin tidak menyedarinya. Walau bagaimanapun, sebilangan orang lain dapat merasakan keadaannya. Oleh itu, penting untuk mengetahui gejala gangguan irama jantung secara umum:

 • Palpitasi, atau degupan jantung yang melangkau.

 • Jantung berdegup kencang.

 • Sensasi hati yang berdegup kencang.

Selain simptom jantung, anda juga dapat mengalami gejala lain yang berlaku akibat gangguan irama jantung. Salah satunya adalah peluh sejuk. Walau bagaimanapun, peluh sejuk sahaja tidak selalu menunjukkan gangguan irama jantung.

Terdapat pelbagai keadaan perubatan yang boleh menyebabkan peluh sejuk. Oleh itu, perhatikan dengan lebih dekat adakah keringat sejuk yang anda alami disertai dengan sensasi di hati seperti di atas? Di samping itu, berikut adalah gejala aritmia lain yang boleh berlaku:

 • Rasa letih atau gelisah.

 • Ringan atau pening.

 • Susah bernafas.

 • Sakit dada.

 • Pengsan (sinkop) atau hampir pengsan.

Walau bagaimanapun, anda juga mungkin mengalami sensasi ini walaupun anda tidak mengalami aritmia. Gejala anda mungkin berpunca daripada kegelisahan, tekanan, atau sesuatu yang lain daripada masalah dengan degupan jantung anda. Oleh itu, ada baiknya anda berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis.

Baca juga: Risiko Aritmia, Elakkan Aktiviti Ini

Cara Mendiagnosis Gangguan Irama Jantung

Untuk mendiagnosis gangguan irama jantung, doktor anda akan bertanya terlebih dahulu mengenai gejala anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Selepas itu, beberapa ujian mungkin perlu dilakukan untuk mengesahkan diagnosis.

Salah satu ujian yang sering digunakan untuk mendiagnosis aritmia adalah elektrokardiogram (ECG). Pemeriksaan akan merakam irama jantung anda untuk menentukan jenis gangguan yang anda alami. Ujian EKG memerlukan masa hampir satu hari penuh atau lebih untuk mengesan masalah. Sekiranya aritmia tidak kerap berlaku, doktor anda mungkin akan memberi anda monitor Holter atau "perakam peristiwa", yang boleh anda aktifkan apabila anda merasakan simptom.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan echocardiogram atau ultrasound jantung. Ujian ini dapat memberikan gambaran yang lebih baik mengenai struktur dan fungsi jantung anda, serta melihat ukuran ruang dan injap jantung anda.

Dalam kes yang lebih serius, anda mungkin perlu diuji dengan elektrod yang melekat pada jantung. Pemeriksaan ini dipanggil kajian elektrofisiologi.

Baca juga: Berikut adalah 4 cara untuk mencegah aritmia

Nah, itulah penjelasan mengenai gejala gangguan irama jantung. Untuk melakukan pemeriksaan kesihatan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Aritmia jantung.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gangguan Irama Jantung (Aritmia)?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found