Ingin Mencegah Katarak? Lakukan 5 Perkara Ini

, Jakarta - Dengan bertambahnya usia, penglihatan seseorang cenderung menurun. Sebenarnya, orang yang berumur atau tua mempunyai risiko tinggi menghidap pelbagai penyakit mata, salah satunya adalah katarak. Namun, itu tidak bermaksud katarak tidak dapat dicegah. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan mulai sekarang untuk mencegah katarak pada usia tua.

Mengecam Katarak

Katarak adalah penyakit mata yang dicirikan oleh munculnya bintik-bintik putih yang menutupi lensa mata, sehingga membuat penglihatan kabur. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, katarak umumnya dialami oleh orang tua, tetapi keadaan ini dapat terjadi hanya pada satu mata atau kedua mata sekaligus.

Untuk menjadi jelas, anda perlu mengetahui apa yang berlaku pada mata anda ketika anda menghidap katarak. Jadi, lensa mata adalah bahagian telus di belakang murid, yang merupakan titik hitam di tengah mata. Fungsi lensa ini adalah untuk memfokuskan cahaya yang masuk melalui mata ke retina sehingga objek dapat dilihat dengan jelas.

Namun, seiring bertambahnya usia, protein dalam lensa mata dapat berkumpul dan perlahan-lahan membuat lensa menjadi keruh dan keruh. Akibatnya, orang dengan katarak tidak dapat melihat dengan jelas kerana penglihatan mereka menjadi kabur.

Baca juga: Kenali Tanda dan Gejala Katarak pada Warga Emas

Punca Katarak

Sebenarnya, punca pengaburan lensa kerana ia semakin tua masih belum difahami dengan jelas sehingga kini. Namun, ada beberapa faktor yang dipercayai dapat meningkatkan risiko seseorang terkena katarak, iaitu:

  • Mata terkena cahaya matahari terlalu banyak

  • Adakah anda pernah menjalani pembedahan mata?

  • Adakah anda pernah mengalami kecederaan mata?

  • Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai katarak juga

  • Mempunyai penyakit tertentu, seperti diabetes, retinitis pigmentosa, yang merupakan kerusakan retina atau keradangan pada lapisan tengah mata (uveitis)

  • Mengambil ubat jenis kortikosteroid dalam jangka masa panjang

  • Mempunyai tabiat merokok

  • Mempunyai kebiasaan dalam pengambilan minuman beralkohol dalam jumlah yang berlebihan

  • Makan makanan yang tidak sihat dan kurang berkhasiat.

Cara Mencegah Katarak

Sekarang, dengan mengetahui sebab dan faktor risiko katarak, anda dapat menentukan langkah-langkah apa yang dapat diambil untuk mencegah penyakit mata ini. Berikut adalah perubahan gaya hidup dan rawatan di rumah yang dapat membantu anda mencegah katarak:

1. Lindungi Mata dari Paparan Matahari

Sekiranya anda ingin aktif di alam semula jadi untuk waktu yang lama, anda harus memakai cermin mata hitam untuk melindungi mata anda dari cahaya matahari. Terutama semasa musim panas. Pilih cermin mata hitam yang mempunyai perlindungan 100 peratus dari sinar ultraviolet, baik UVA dan UVB.

2. Pastikan Tahap Gula Darah Normal

Mengurangkan makanan bergula, mengawal bahagian makan, dan bersenam secara teratur adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan kadar gula dalam darah tetap normal. Mengekalkan kadar gula dalam darah sangat penting, terutama bagi penghidap diabetes. Selain dapat memperbaiki kondisi diabetes, ini juga dapat mengurangi risiko terkena katarak, karena katarak berkembang lebih cepat ketika kadar gula darah Anda tinggi.

Baca juga: Gula Darah Meningkat Selepas Hari Raya, Lakukan 4 Perkara Ini

3. Mengurangkan Beban Kerja Mata

Tingkatkan pencahayaan di rumah anda yang akan memudahkan mata anda melihat atau membaca dengan jelas. Sekiranya anda ingin melihat atau membaca huruf kecil, anda harus menggunakan kaca pembesar.

4. Hentikan Tabiat Buruk untuk Mata

Sekiranya anda seorang perokok, cubalah mengurangkan kekerapan merokok walaupun anda boleh, berhenti merokok sama sekali. Begitu juga, bagi anda yang mempunyai kebiasaan meminum minuman beralkohol, anda harus mula membataskannya mulai sekarang. Anda juga disarankan untuk membatasi kebiasaan memandu pada waktu malam.

5. Periksa Mata Anda Secara Berkala

Sekiranya anda merasakan penglihatan anda sudah mulai berkurang, sehingga mengganggu aktiviti harian anda, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi. Periksa juga mata anda secara berkala untuk menyesuaikan mata minus, bagi anda yang merupakan pengguna kacamata.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pemeriksaan mata anak?

Untuk melakukan pemeriksaan mata, sekarang anda juga boleh membuat temu janji secara langsung dengan doktor pilihan anda di hospital mengikut tempat tinggal anda dengan menggunakan aplikasi . Mudah bukan? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found