5 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kemurungan Selepas Berkahwin

, Jakarta - Pasangan yang sedang jatuh cinta pasti akan menantikan masa ketika mereka dapat bersatu dalam perkahwinan. Namun, sebenarnya kehidupan berkahwin tidak selalu indah. Menyatukan dua orang dengan watak dan latar belakang yang berbeza pastinya bukan perkara yang mudah. Itulah sebabnya mengapa banyak orang menjadi tertekan setelah berkahwin. Ayuh, ketahui perkara apa yang boleh membuat kemurungan selepas berkahwin di bawah.

Sebilangan besar pasangan biasanya sangat teruja ketika membuat persiapan untuk majlis perkahwinan mereka. Namun, satu perkara yang jarang mereka persiapkan adalah kemurungan dalam perkahwinan. Sebenarnya, kehidupan berkahwin tidak selalu dipenuhi dengan perkara-perkara bahagia.

Kekecewaan, perselisihan, dan kadang-kadang kemarahan juga dapat menghiasi kehidupan rumah tangga. Tidak jarang cabaran dalam perkahwinan akhirnya membuat seseorang tertekan.

Memahami apa yang menyebabkan kemurungan dalam perkahwinan dan bagaimana memperbaiki masalah hubungan adalah kunci untuk menjaga kesejahteraan diri dan hubungan anda dengan pasangan anda.

Baca juga: Hati-hati, 5 perkara ini boleh menjadikan perkahwinan menjadi lemah

Punca Kemurungan Selepas Kahwin

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan kemurungan selepas berkahwin:

1. Salah satu Rakan Kongsi adalah Dominan

Menurut Susan Heitler Ph.D, seorang doktor yang telah bekerjasama dengan beberapa pasangan, interaksi di mana satu pasangan mengambil peranan yang dominan, sementara yang lain mengambil peranan yang tunduk, cenderung memicu kemurungan pada pasangan yang kurang berkuasa atau peranan mangsa. Ketidaksesuaian atau ketidakupayaan untuk menjadi rakan kongsi Apa yang baik untuk satu sama lain juga boleh menjadi pencetus selepas perkahwinan.

2. Pertikaian dan Pertengkaran

Menurut artikel jurnal di Psikologi Pasangan & Keluarga (Mac, 2013), suami atau isteri yang sedang berkahwin dengan banyak ketegangan, perselisihan, atau perkelahian adalah 10-25 kali lebih mungkin mengalami kemurungan daripada orang yang tidak berkahwin atau dalam perkahwinan bersama.

3. Cabaran Hidup

Ketika hidup menghadirkan cabaran yang tidak dapat dielakkan, bahkan ikatan yang paling kuat dapat digoyahkan. Sebilangan besar pasangan sedar bahawa masalah, seperti kehilangan pekerjaan, kemandulan, masalah kesihatan yang serius boleh mengganggu kebahagiaan perkahwinan.

4. Ketidaksetiaan

Ketidaksetiaan adalah penyebab ketidaksetiaan domestik yang paling biasa. Ini dianggap sebagai kesalahan yang paling mematikan dalam perkahwinan yang tidak dapat ditoleransi oleh semua orang. Seorang lelaki atau wanita yang tidak setia juga akan membuat pasangan mereka merasa sakit hati, kecewa, dan kesedihan yang mendalam, yang sering menyebabkan kemurungan.

Baca juga: Menipu Pasangan, Meninggalkan atau Memperbaiki Hubungan?

5. Tiada Komunikasi yang Baik

Depresi juga dapat terjadi pada mereka yang percaya bahawa pasangan mereka tidak mahu bekerjasama untuk mengubah corak tingkah laku yang bermasalah dalam hubungan perkahwinan, dan tidak mempunyai komunikasi yang baik untuk menyelesaikan masalah atau tidak memiliki keterbukaan dalam perkahwinan mereka.

Baca juga: Kompromi adalah Kunci kepada Romantik yang Berkekalan

Cara Mengatasi Kemurungan Selepas Berkahwin

Depresi dapat mengubah cara seseorang menangani bahkan situasi yang paling biasa dan penyakit mental juga dapat mempengaruhi anak-anak, rakan dan keluarga besar. Oleh itu, kemurungan yang dialami setelah berkahwin harus ditangani dengan baik.

Nasib baik, sekarang ada banyak pilihan rawatan yang tersedia untuk pasangan atau individu yang menghadapi kemurungan, termasuk terapi dan ubat. Kaunseling pasangan adalah salah satu pilihan terapi yang ada.

Ini adalah kaedah yang baik untuk membincangkan dan menyelesaikan masalah dalam hubungan. Sekiranya seseorang mengalami kemurungan besar, terapi individu mungkin diperlukan untuk membantu mengenal pasti pencetus yang mendasari.

Sekiranya anda tertekan, anda boleh mencuba membincangkan perasaan anda dengan profesional kesihatan mental menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Mental Spartan. Diakses pada tahun 2020. Mengatasi Perkahwinan Depresi.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Perkahwinan Anda Membuat Anda Tertekan.
Bantuan Mental. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan dan Perkahwinan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found